image1

Suomisnäpin oma filosofi.

Rakkaani, Ella
Se tunne oli kuin olisi kohdannut ensirakkauden: Ilmassa oli kevyttä sadetta ja olo ei ollut freeseimmillään. Olin juuri herännyt päiväunilta auton takapenkiltä, tukka kevyesti sekaisin. Noustuani autosta tunsin, kuinka katseeni nousi, hartiat vetäytyivät hitusen taaksepäin ja selkä alkoi suoristua. Kasvoni mikroilmeet värähtelivät, kun katsoin häntä. Hetkellisesti (ja kliseisesti) maailma pysähtyi. Siinä me olimme - minä ja Ella.

Ellan kaupunki osoittautui yhdeksi Sri Lankan vehreäksi helmeksi. Kaupunki sijaitsee reilun kilometrin korkeudessa merenpinnasta ja kosteusprosentti hipuaa 90% päivittäin. Kaupunkia ympäröivät ylvään vehreät vuoret ja teeviljelmät. Rakennukset ovat kerroksellisesti rakennettu pitkin vuoria ja joka paikkaan on kivenheiton matka.


Ellan erikoisuus on ehdottomasti raikas ilma. Ilma, jota on kevyt hengittää. Parin päivän ajan vaelsimme Ellan vuoristoja ja ihmettelimme loputonta vehreyttä. Ellan seuduilta löytyy satoja, jollei jopa tuhansia teeviljelmiä. Sri Lanka onkin maailman neljänneksi suurin teentuottajamaa. Ja syystäkin. Ellasta erikoisen teki myös sen kummallinen suhdeluku paikallisten ja turistien suhteen. Kaupungista tuntui löytyvän enemmän hotellikapasiteettiä kuin asukkaita. Tunnelma oli jokseenkin kuin olisi ollut pienessä Alppikylässä Keski-Euroopassa, kylläkin ilman after ski-juhlijoita. 

Moni tulee Ellaan tai lähtee sieltä kuuluisalla "viidakkojunalla", joka kiemurtelee kilometrin korkeudella vuorien päällä. Ehdottomasti yksi kauneimmista junamatkoista, jonka olen raiteiden päällä viettänyt. Junamatkalle Ellasta Kandyyn tuli mittaa melkeinpä 7-8 tuntia, sillä junan nopeus ei päätä huimannut. Olipahan ainakin aikaa fiilistellä reissua ja kurittaa brittiä korttipeleissä.
Tietyissä paikoissa on vain sitä sellaista tunnetta, joka hyväilee heti ensi metreiltä lähtien ja sanattomasti kertoo, kuinka tervetullut olet. Ella lukeutuu juuri näihin paikkoihin. Paikkoihin, joille löytyy se oma paikkansa karttavihkosta. Muita vastaavanlaisia kohteita itselleni on Uudessa-Seelannissa Wellington, Baskimaassa San Sebastian, Singaporessa Marina Bayn alue ja kotimaisista kohteista Rautalampi. 


"Kiitos rakkaani, Ella. Näemme taas!"

Jaa tää juttu:

Kysy tai kommentoi. Jutellaan.

0 kommenttia: